Marije van Akkerveeken, CEO van the ROOM, vertelde al eerder in een blog dat M&A uitermate geschikt is voor innovatie. De tools zijn er, waarom is het dan nog steeds zoals het is?

Hoewel wij voor onze klanten met grote regelmaat de mogelijkheden van legal tech benutten, zien we dat due diligence daarin nog achterblijft. Blijkbaar is de juridische wereld nog heel conservatief, en voelt het nog heel erg oncomfortabel om automatisering optimaal in te zetten. Ik weet het en tóch verbaast het me. Overal om ons heen neemt digitalisering een vlucht, hoelang blijven we binnen M&A nog excuses bedenken om techniek maar buiten de deur te houden?

Ik schreef al eerder een blog over hoe innovatie de M&A-markt vooruit kan helpen. Vanuit deze overtuiging heb ik ook de overstap gemaakt naar The ROOM. Met The ROOM herdefiniëren wij de verschillende aspecten van M&A-transacties tot een gestroomlijnd en efficiënt proces. Dat doen we natuurlijk met de inzet van onze kennis en ervaring, maar vooral ook door slimme software-oplossingen te gebruiken. Ook mijn vakgenoot Martika Jonk voorziet dat legal tech een veel grotere bijdrage gaat leveren aan de manier van werken bij due diligence-trajecten. Dat kunnen wij wel vinden, maar ondertussen gebeurt het nog maar weinig.

Innovatie binnen M&A wordt vooral gedreven vanuit de klant. Maar als de adviseurs in charge zijn, is er vooral weerstand. Ik begrijp niet goed waar dat vandaan komt. Digitalisering is een aanvulling op het proces, het brengt een verbetering waar iedereen alleen maar wijzer van wordt. Als ik af moet gaan op wat ik lees op verschillende fora, ligt het aan het roemruchte uurtje-factuurtje-model dat gehanteerd wordt binnen de advocatuur. Dat kan toch niet de – enige – reden zijn, lijkt me zo?

Als wij voor legal factbooks en vendor due diligence onze AI-contractanalyse inzetten, leveren wij deze rapportages op in een tiende van de tijd ten opzichte van het traditionele proces. Dat lijkt me een prachtig voorbeeld van innovatie waarbij alle partijen samenwerken en de klant als grote winnaar uit de bus komt. Dat bijt toch niemand? Als je het bulkwerk door software kunt laten doen, dan kunnen de advocaten doen waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden.

Ik ben heel benieuwd naar wat jullie hiervan denken? Waarom komen legal tech en fin tech, die zich al dubbel en dwars hebben bewezen, zo slecht van de grond in onze business? Laat van je horen via mail of op onze LinkedIn-pagina!

Nieuwsgierig?

Door de juiste virtuele en menselijke professionals slim te combineren, is het vandaag de dag mogelijk om bij een M&A-traject een aanzienlijke kostenreductie te realiseren. Wil je daar graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!