Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert de manier waarop organisatie werken. En geloof het of niet, dat geldt ook voor de advocatuur. Van het automatiseren van tijdrovende taken tot het bieden van diepe inzichten en vergaande analyses, AI verhoogt de efficiëntie en effectiviteit van juridische diensten te verhogen. In deze blog vertelt Otto Wilten, eigenaar van the ROOM, waarom je deze krachtpatser beter niet negeert.

Blockchain: meer dan alleen crypto

Marije schreef het al in een eerdere blog: blockchain-technologie is niet alleen voor cryptoliefhebbers. Ook in de juridische sector biedt het ongekende mogelijkheden. Denk daarbij aan zaken als smart contracts en het veilig delen van documenten. De transparantie en veiligheid die blockchain biedt, kunnen de manier waarop we denken over vertrouwelijkheid en compliance in de juridische wereld drastisch veranderen.

Big data en de impact op besluitvorming

Big data is een ander opkomend fenomeen in de juridische besluitvorming. Of het nu gaat om het identificeren van patronen in rechtszaken of het begrijpen van cliëntgedrag, big data opent nieuwe deuren. Door grote hoeveelheden gegevens te analyseren, kunnen juristen betere, meer geïnformeerde beslissingen nemen. En dat zal allemaal best spannend zijn, dat geloof ik. Want oh jee, hoe kun je nu garanderen dat het resultaat compleet is?! Die tegenwerping heb ik inmiddels zo vaak gehoord. Geloof me, het resultaat is in elk geval completer dan wanneer je het zelf zou doen.

Een vergelijking

Gemiddeld kan een mens ongeveer vijf tot tien A4’tjes per uur zorgvuldig doorlezen met een foutenpercentage van vijf procent (dat is voor de vermoeidheid intreedt en zonder afleiding). Het aantal pagina’s neemt af naarmate de complexiteit van de tekst en de noodzaak van begrip en analyse toenemen. AI kan duizenden A4’tjes per uur verwerken. De exacte snelheid hangt af van de gebruikte technologie, maar een conservatieve schatting ligt rond de 2.000 pagina’s per uur. De nauwkeurigheid van AI ligt tussen de 95 en 99 procent. En één ding is zeker: AI krijgt geen last van vermoeidheid of afleiding – tenzij Sophia langskomt… De som is dan niet heel moeilijk te maken. Een mens die tien pagina’s per uur leest met 95 procent nauwkeurigheid, verwerkt in 100 uur zo’n 1.000 pagina’s met circa 50 fouten. AI verwerkt dezelfde hoeveelheid informatie in slechts 0,5 uur met ongeveer 20 fouten. Case closed?

Het belang van aanpassingsvermogen

In een wereld waar technologie snel verandert, is aanpassingsvermogen essentieel. De advocatenkantoren die het meest bereid zijn om nieuwe technologieën te omarmen en te integreren in hun praktijken, zullen degenen zijn die vooraan blijven lopen. Het stelt je immers in staat je bezig te houden met de echt interessante strategische vraagstukken. Het werk dat vraagt om menselijke creativiteit, ervaring en diepgaande juridische kennis. Het leuke werk. De boodschap lijkt me duidelijk. De toekomst van legal tech is vandaag. Het is tijd om de stap te zetten en de technologieën te omarmen die jouw praktijk naar het volgende niveau kunnen tillen. Verandering is niet eng, het is een kans om je diensten te verbeteren en je cliënten nog beter te bedienen.

Klaar voor de toekomst?

Bij the ROOM begrijpen we dat legal tech een onmisbaar onderdeel is van de toekomst van de juridische wereld. Onze oplossingen combineren technologie en expertise om advocatenkantoren te helpen bij elke stap van het proces. Wil je meer weten over legal tech en hoe het jouw kantoor kan transformeren? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van jouw due diligence-proces of volg onze LinkedIn-pagina.