Stel je voor, een half jaar geleden sprak de gemiddelde advocaat nog over kunstmatige intelligentie als een toekomstdroom. Nu, zes maanden verder, is elke zichzelf respecterende legal professional wel wakker geschud. Bij the ROOM geloven we al jaren dat de juridische wereld de rol van AI zwaar onderschat. We begrijpen de bezwaren tegen deze innovatieve technologie, maar wie bij wil blijven kan niet zonder. In deze blog vertelt Marije van Akkerveeken, CEO van the ROOM, waarom het advocatenkantoor van de toekomst niet meer zonder legal tech kan.

Wat de advocaat niet kent…

We hebben ze allemaal gehoord, de bezwaren tegen legal tech. Je vindt het spannend, je maakt je zorgen over je businessmodel, en je kent het niet. En wat dat betreft is een advocaat blijkbaar niet heel anders dan de spreekwoordelijke boer. Wat ‘ie niet kent… Juist: dat vreet ‘ie niet. Gemiste kans. Wat je bezwaren ook zijn, ze zijn niet onoverkomelijk. Sterker nog, legal tech biedt je kansen. Alleen door die kansen te pakken kun je meegaan in de verandering die de juridische wereld in de komende jaren zal ondergaan.

De zes kansen van legal tech die je maar beter kunt omarmen

1. Efficiëntieverbetering

Legal tech biedt je tools en software die tijdrovende taken kunnen automatiseren. Otto schreef het al in een eerdere blog: dankzij AI kun je in een gemiddeld due diligence-traject maar zo twintig weken besparen op repeterend, gecommoditiseerd uitzoekwerk. Zo kun jij focussen op complexe juridische vraagstukken en strategieën om je cliënten beter te helpen. De leukere aspecten van de advocatuur dus.

2. Kostenbesparing

Zinloos te zeggen natuurlijk dat je met de juiste legaltech-oplossingen kosten kunt besparen. Zo kun je je tarieven concurrerender maken en meer klanten aantrekken.

3. Concurrentievoordeel

Advocatenkantoren die legal tech effectief inzetten, kunnen een concurrentievoordeel behalen door diensten sneller en efficiënter te leveren.

4. Verbeterde gegevensanalyse

Legal tech stelt je bovendien in staat om grote hoeveelheden data te verzamelen en te analyseren, wat zorgt dat je betere en gefundeerde beslissingen kunt nemen en juridisch advies op maat kunt leveren. Terug naar punt 3 dus…

5. Toekomstbestendigheid

Advocatenkantoren die legal tech omarmen, laten zien dat ze open staan voor innovatie. Daarmee toon je tegelijkertijd dat je wendbaar bent en klaar om je aan te passen aan een razendsnel veranderende zakelijke omgeving.

6. Betere klantenservice

Dankzij legal tech kun je je klanten veel beter bedienen, met snellere reactietijden, gemakkelijke toegang tot informatie en transparante communicatie.

Uitdagingen

Hoewel legal tech veel voordelen biedt, zijn er natuurlijk ook uitdagingen. Je moet je personeel opleiden om technologie effectief in te zetten en om op de juiste manier om te gaan met beveiligings- en privacykwesties. Een uitdaging die volgens mij prima is te tackelen, zeker gezien de winst die je daarna kunt behalen.

Innoveren of verliezen? That’s the question.

Legal tech is een opwindend gebied voor advocatenkantoren. Dat je de afgelopen jaren hebt geaarzeld om technologie te omarmen, dat kan ik begrijpen. Maar de tijden veranderen snel en als je deze technologische revolutie blijft negeren, kan dat kostbare gevolgen hebben. Als je nee blijft zeggen tegen AI, is dat niet alleen een beetje dom, het kost je ook geld, het is slecht voor je business én slecht voor de toekomst van je kantoor. Innoveren of verliezen – de keuze is aan jou.

Klaar voor de toekomst?

Bij the ROOM begrijpen we dat legal tech een onmisbaar onderdeel is van de toekomst van de juridische wereld. Onze oplossingen combineren technologie en expertise om advocatenkantoren te helpen bij elke stap van het proces. Wil je meer weten over legal tech en hoe het jouw kantoor kan transformeren?  Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van jouw due diligence-proces of volg onze LinkedIn-pagina.