Stel je voor: een doodgewone dinsdagmiddag in een willekeurige boardroom. Otto Wilten, eigenaar van the ROOM, presenteert een innovatief voorstel om AI in te zetten voor het verbeteren van het due diligence-proces bij de volgende M&A-transactie. Maar in plaats van een enthousiaste reactie, krijgt hij nul op rekest. De angst voor het onbekende wint. In deze blog vertelt Otto waarom het tijd is om nú legal tech te omarmen.

Maar wat als het fout gaat?

In een eerdere blog vertelde ik al over tegenwerpingen die we vaak te horen krijgen. Je zou denken dat met de stijgende populariteit van ChatGPT, Microsoft Bing en Microsoft Copilot die angst wel een beetje is afgenomen, maar niets is minder waar. Veel mensen zijn nog steeds bang voor kunstmatige intelligentie. Want stel je voor dat je niet meer ‘in control’ bent. Een van de argumenten die ik steeds weer te horen krijg is: ‘Wat als technologie fouten maakt?’ Begrijpelijk, maar de eerste mens die geen fouten maakt, moet ik nog tegenkomen. Technologie vermindert juist het risico op menselijke foutjes. Het neemt repetitieve, saaie en geestdodende taken uit handen, waardoor jij je kunt richten op het echte denkwerk. En laten we wel zijn, wie vindt het nou écht leuk om urenlang door contracten te ploegen?

Kan een machine wel wat ik kan?

Nog zo’n interessante vraag: ‘Kan een machine hetzelfde als wat ik kan?’ Het korte antwoord: nee. En daar zit nou juist de schoonheid. Technologie kan de bulk van het werk doen, maar de fijne kneepjes? Dat is waar jij het podium kan pakken. Jouw empathie, jouw vermogen om te onderhandelen en jouw unieke juridische inzichten zijn onvervangbaar. Technologie is geen vervanging, maar een versterking. Ga het niet uit de weg, maar profiteer ervan!

Ik ben bang dat ik mijn baan verlies

In het verlengde daarvan de volgende – klassieke – zorg: ‘Straks ben ik m’n baan kwijt.’ Maar onthoud dit: legal tech creëert kansen. Het verandert misschien de aard van je werk, maar het opent ook nieuwe deuren. Angst voor verandering is natuurlijk, maar is dat een reden om stil te blijven staan terwijl de wereld om je heen doorraast?

Is dit wel iets voor mijn kantoor?

Past technologie wel binnen de cultuur van jouw kantoor? Dat ligt eraan hoe je het integreert. Je hoeft de unieke waarden van je kantoor niet los te laten, je kunt ze juist verrijken. Technologie kan helpen om jouw kantoor efficiënter, responsiever en klantgerichter te maken. En wie wil dat nu niet?

De toekomst is nu

Weet je nog toen internet voor ‘nerds’ was? Of toen mobiele telefoons een ‘hype’ leken? Zo kijken we straks ook naar legal tech. De vraag is niet óf het gebeurt, maar wanneer en hoe je erin meegaat. Innovatie is geen keuze meer, het is een noodzaak.

Wat wil je: Innoveren of verliezen?

Het is tijd om de sprong te wagen. Innovatie in legal tech is de toekomst. Technologie kan jouw praktijk volledig transformeren. Kies voor een efficiëntere, toekomstbestendige juridische dienstverlening.

Klaar voor de toekomst?

Bij the ROOM begrijpen we dat legal tech een onmisbaar onderdeel is van de toekomst van de juridische wereld. Onze oplossingen combineren technologie en expertise om advocatenkantoren te helpen bij elke stap van het proces. Wil je meer weten over legal tech en hoe het jouw kantoor kan transformeren?  Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Download dan nu onze whitepaper over ‘AI driven legal due diligence’ en schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van jouw due diligence-proces. Je kunt natuurlijk ook onze LinkedIn-pagina volgen.