In de juridische wereld wordt vaak geaarzeld om technologie in te zetten. Het lijkt wel alsof technologie en innovatie een bedreiging vormen voor de gevestigde orde. Maar is dat echt zo? In deze blog neemt Otto Wilten, eigenaar van the ROOM, een aantal veelgehoorde tegenwerpingen tegen het gebruik van technologie in de juridische wereld onder de loep.

Is het resultaat wel compleet?

Een veelgehoorde zorg is de vraag of het gebruik van AI wel tot een compleet resultaat leidt. ‘Als ik het zelf doe, weet ik zeker dat het honderd procent goed is’, horen we vaak. Wees eens eerlijk, is dat echt zo? Wij geloven er helemaal niets van. Menselijke fouten zijn onvermijdelijk, en technologie kan juist helpen om die fouten te verminderen. Natuurlijk kun je eerst een hele kudde schapen over de dam laten lopen, voor jij een keertje meegaat. Je kunt ook de voordelen van technologie omarmen en een van die eerste dappere schapen op de dam zijn.

AI kan advocatenwerk niet vervangen

Het is waar dat AI het inhoudelijke werk van advocaten niet kan vervangen. Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Technologie kan wel het repeterende werk automatiseren en vereenvoudigen. Daardoor kunnen juridische professionals zich focussen op complexere en strategische taken. Het is een kwestie van het optimale evenwicht vinden tussen menselijke expertise en technologische ondersteuning.

Verlies van menselijk contact

Als advocaat moet je mensenkennis en interpersoonlijke vaardigheden hebben. Technologie zal het menselijke contact in de juridische sector niet verminderen. Integendeel, het is een waardevol hulpmiddel om je administratieve werk te stroomlijnen en repeterende taken te automatiseren, zodat er juist meer tijd overblijft voor persoonlijke interactie met cliënten.

Angst voor verandering

Verandering kan eng zijn, zeker in een traditionele omgeving zoals de juridische wereld. Maar geloof me, of je het nu wilt of niet, de wereld om ons heen evolueert als een razende. Om relevant te blijven en te gedijen in de moderne zakelijke omgeving, is het noodzakelijk om te innoveren en mee te gaan met de tijd. Technologie opent deuren naar nieuwe kansen en efficiëntie, waardoor je een voorsprong kunt nemen op de concurrentie.

Loop je voorop of loop je achter?

Het is begrijpelijk dat er twijfels en zorgen zijn rondom het gebruik van technologie in de juridische sector. Maar kijk eens naar de geschiedenis. Mensen waren ooit bang voor stoomtreinen, dachten dat mobiele telefoons een kortstondige hype waren en beschouwden het internet als iets voor nerds. Nu is het tijdperk van legal tech hier, en de vraag is: loop jij fier voorop of loop je straks achter de meute aan? De keuze is aan jou.

Nieuwsgierig?

Door de juiste software en menselijke professionals slim te combineren, is het vandaag de dag mogelijk om bij een M&A-traject een aanzienlijke kostenreductie te realiseren. Wil je daar graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van jouw due diligence-proces of volg onze LinkedIn-pagina.