De wereld verandert in rap tempo en dat geldt inmiddels ook voor de juridische sector. Jarenlang was het een sector waar innovatie niet hoog in het vaandel stond en alles draaide om papieren dossiers en handmatige processen. Maar de laatste jaren is er een inhaalslag gaande. Steeds meer juridische organisaties zetten legal tech in om hun processen te stroomlijnen en efficiënter te maken. In deze blog deelt Marije van Akkerveeken, CEO van the ROOM, de belangrijkste trends met je. 

1. Blockchain

Blockchaintechnologie wordt steeds vaker ingezet om transparantie, veiligheid en efficiëntie te verbeteren in verschillende juridische processen, zoals contractbeheer en intellectueel eigendomsrechtbescherming. Smart contracts en digitale identiteiten zijn veelbelovende toepassingen van blockchaintechnologie in de juridische industrie.

2. Juridische marktplaatsen

Juridische marktplaatsen zijn online platforms die klanten in contact brengen met freelance of virtuele advocaten die juridisch advies en diensten kunnen aanbieden voor een breed scala aan juridische kwesties tegen lagere kosten dan de traditionele advocatenkantoren.

3. Online Dispute Resolution

Online Dispute Resolution (ODR) is een proces waarbij technologie wordt gebruikt om geschillen online op te lossen, in plaats van via de traditionele juridische processen. ODR is een aantrekkelijk alternatief, omdat het de tijd en kosten die gepaard gaan met traditionele juridische procedures drastisch vermindert.

4. Cloudgebaseerd contractmanagement

Ook het contract management-proces kan flink verbeterd worden met Legal Tech. Cloudgebaseerde software voor contractmanagement helpt het contractbeheerproces te automatiseren en te stroomlijnen. Deze software bevat doorgaans functies zoals contracttemplates, mogelijkheden voor elektronische handtekeningen, versiebeheer, tools voor contractonderhandeling en rapportage en analyse. Hierdoor wordt het proces sneller, nauwkeuriger en kostenefficiënter.

5. Artificial intelligence and machine learning

Als er één ontwikkeling is die de wereld op z’n kop zet, is het wel kunstmatige intelligentie. Nieuwsites staan bol van ChatGPT en aanverwante technologieën. Steeds meer organisaties zetten deze technologie in om taken te automatiseren en voorspellingen te doen op basis van data. Inmiddels begint ook de juridische sector de toegevoegde waarde van AI in te zien. Het werd wel een beetje tijd. Hoe leuk is het om urenlang door datarooms te struinen en contracten door te worstelen om de nodige informatie eruit te halen? Dat is vast niet waarom je rechten bent gaan studeren. Ik weet er alles van. Met behulp van AI kun je die contracten veel sneller en nauwkeuriger analyseren, zodat je meer tijd en ruimte overhoudt voor het echte werk. Dit is een enorme stap voorwaarts in de efficiëntie en effectiviteit van de juridische sector. Het maakt het proces niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger en vele malen kostenefficiënter.

Hogere winst dankzij technologie

Steeds meer juridische organisaties zetten technologie in en met een goede reden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat advocatenkantoren die technologie volledig omarmen winstgevender zijn dan kantoren die dat niet doen. Volgens het onderzoeksrapport ‘The Wolters Kluwer Future Ready Lawyer’ meldt maar liefst 63 procent van de kantoren die als technologisch toonaangevend gelden (de Technology Leaders) een hogere winst in het afgelopen jaar, tegenover 46 procent van de overige kantoren. Als je dat weet, vraag je je af waarom zo veel juridische organisaties toch nog bang zijn voor een aanslag op hun businessmodel.

Bijna kopje onder aan onze eigen innovatiedrang

Legal tech stelt bedrijven en advocatenkantoren in staat om hun processen te stroomlijnen, efficiënter te maken en betere resultaten te behalen. Bij The Room zijn we al jaren sterk gefocust op innovatie. Sterker nog: het is het DNA van onze organisatie. We zijn dan ook blij dat de rest van de wereld ook eindelijk de waarde van legal tech begint in te zien, maar dat heeft wel even geduurd. We zijn bijna ten onder gegaan aan onze eigen innovatiedrang, maar we zijn altijd in legal tech blijven geloven. We wisten zeker dat onze oplossing op een gegeven moment zou aanslaan binnen de corporate wereld.

Nieuwsgierig?

Door de juiste software en menselijke professionals slim te combineren, is het vandaag de dag mogelijk om bij een M&A-traject een aanzienlijke kostenreductie te realiseren. Wil je daar graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van jouw due diligence-proces of volg onze LinkedIn-pagina.