De juridische wereld wordt nog steeds gezien als conservatief. Marije van Akkerveeken, CEO van the ROOM, is een vrouw met een missie. Zij vindt het tijd om het juridische landschap te herdefiniëren en de efficiëntie binnen het M&A-proces te vergroten met technologische oplossingen. Daarin is een grote rol voor vrouwen weggelegd, denkt zij: ‘Maar vrouwen moeten die verschuiving zelf mogelijk maken. Wacht niet af, maar wees proactief.’ Marije aan het woord over haar carrière, over innovatie binnen M&A en over de rol van vrouwen.

‘Redefining the legal landscape’, dat is mijn missie. Ik zie heel wat ruimte voor verbetering binnen de juridische wereld in het algemeen en in de M&A-wereld in het bijzonder. Als ik bijvoorbeeld zie hoe traag due-diligence-trajecten verlopen, dan denk ik: dat kan toch allemaal veel sneller met de technologie van vandaag de dag? Ik heb het zelf ervaren aan het begin van mijn carrière. Ik begon als corporate en M&A-advocaat bij CMS in Amsterdam. Laat ik vooropstellen dat het een geweldige leerschool was. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat ik daar het vak heb geleerd. Maar of het efficiënt was? Zat ik daar die multomappen door te spitten. Dat kan toch prima door software gedaan worden, zeker tegenwoordig! Toen ik de overstap maakte naar Sanoma, was ik aanvankelijk verantwoordelijk voor de Nederlandse digitale business en M&A. Daar kwam ik in contact met the ROOM en maakte ik kennis met de wereld van due diligence zoals ik dacht dat die eruit zou moeten zien: al die moeilijke, tijdrovende aspecten van het vak maakten zij makkelijk en overzichtelijk. Je zes weken lang door stapels documenten, contracten en overeenkomsten in een dataroom worstelen, zelf vond ik het vreselijk, maar ik heb überhaupt nog nooit iemand gesproken die daarvan droomt. The ROOM verzamelt en structureert al die informatie in een virtuele dataroom en voert een eerste geautomatiseerde analyse uit, waardoor je razendsnel – en toch goed voorbereid – een due-diligence-proces in kunt gaan. Zo heb je als advocaat ineens tijd om de diepte in te gaan en je werkelijke toegevoegde waarde te laten zien. En met een adviserende partij als the ROOM naast je, die je gedurende het hele proces begeleidt, kunnen ook de CFO en CEO direct tot de kern komen terwijl ze daarnaast focus houden op de dagelijkse gang van zaken.

Bij Sanoma maakte ik al snel de stap naar senior legal counsel met verantwoordelijkheid voor Sanoma’s M&A-business in Oost-Europa en coördineerde ik de overnames aldaar. In 2016 werd ik benaderd door Pointer Corporate Finance, aanbieder van een breed scala aan diensten en expertise op het gebied van fusies en overnames, aandelenadvies en debt advisory, of ik als partner tot de club wilde toetreden. Dat heb ik drie jaar met veel plezier gedaan. Maar mijn ervaring met the ROOM liet me niet los. Door mijn rollen als advocaat, bedrijfsjurist én mijn rol binnen de corporate finance, weet ik precies hoe de M&A-business in elkaar zit en waar ruimte zit voor verbetering en waar het efficiënter kan. Bij the ROOM komt dat allemaal samen.

Toen Otto Wilten, eigenaar van the ROOM, mij benaderde om partner en CEO te worden, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. Hij zag in mij de perfecte partner, omdat ik zowel inhoudelijke kennis als jarenlange ervaring heb. Deze stap gaf mij de kans daadwerkelijk het juridische landschap opnieuw te definiëren. In januari 2020 trad ik toe tot the ROOM, en maken we de wereld van M&A eenvoudiger door juridische technische oplossingen te introduceren en kritisch te kijken naar verschillende onderdelen van het proces. Zo helpen we onze klanten en hun advocaten en adviseurs de juiste combinatie van mens en machine toe te passen en pro-actiever en efficiënter te zijn, tegen lagere kosten, zonder in te leveren op kwaliteit.

Bij the ROOM geloven we heilig in de combinatie tussen software en mensen, en meer nog eigenlijk in de combinatie van software en vrouwen. Wij maken geen software, wij trainen bestaande software en zetten die op de juiste momenten in. Dat moet je heel accuraat, plichtsgetrouw en consciëntieus doen en het is Otto’s diepgewortelde geloof dat vrouwen dat beter doen dan mannen. En hij voegt ook de daad bij het woord: bij the ROOM werken meer vrouwen dan mannen. Typisch geval van practise what you preach, daar hou ik van.

Er zou sowieso een grotere rol voor vrouwen moeten zijn weggelegd binnen de legal-tech-scene, want vrouwen zijn meer tech-savvy dan je denkt, ook in M&A. Gelukkig zijn er inmiddels initiatieven gaande om vrouwen die daar nu al een waardevolle bijdrage aan leveren in de schijnwerpers zetten. Zo zijn er bijvoorbeeld de EWOLT-awards, de verkiezing van dé Europese vrouw binnen legal tech. Het doel van deze verkiezing is om het succes van vrouwen te vieren en de belangrijke bijdragen die zij leveren aan de legal-tech-scene te laten zien. Een mooi initiatief waarvoor ik afgelopen jaar ook genomineerd werd, maar diep in mijn hart vind ik de discussie over diversiteit – binnen M&A of in het algemeen – ook een klein beetje onzin. Ik vind dat vrouwen in Nederland over het algemeen gelijke kansen hebben, maar dat gaat niet vanzelf. Zorg dat je een toekomstplan hebt, en bewuste keuzes maakt voor de lange termijn. Handel daarnaar. In beginsel ben ik dan ook niet voor quota. Toch blijkt in de praktijk dat dat de enige manier is om resultaat te boeken. Jammer. Dat Otto mij vroeg partner te worden, zegt dat hij inhoud en kwaliteit in mij zag. En dat is waar de hele inclusiviteitsgedachte volgens mij om moet draaien: inhoud en kwaliteit.

In de M&A wereld is het hollen of stilstaan. Wat moet gebeuren, moet gebeuren, zo werkt het in deze business, of het nu woensdag is of zondag. Vakantiedagen bijhouden? Daar doen wij bij the ROOM niet meer aan. Dat is een van de eerste dingen die ik hier heb ingesteld. Vrij nemen als de schoorsteenveger komt? Onzin. Thuiswerken is bij ons al jaren heel normaal, omdat we de techniek altijd al voor ons laten werken. Op vakantie? Overleg gewoon met je team. We hebben een zelfregulerende en zelfsturende organisatie. Als je de kwaliteit levert die bij ons bedrijf past en je verantwoordelijkheid neemt, dan is het OK. Het is de output die telt. En door de inzet van software kunnen we heel veel tijd winnen.

Hoe meer vrijheid en verantwoordelijkheid mensen krijgen, hoe beter de kwaliteit. Dat is bij vrouwen nog meer het geval dan bij mannen. Vrouwen zijn misschien wel de snelste weg naar succes. Zeker in deze wereld, waar je heel precies en accuraat moet zijn, en heel erg on top of things. Daar zit voor vrouwen echt de kans om zich te bewijzen en te excelleren. Door inzet van software. Ja, M&A is echt een mannenwereld, maar zelfs daar komt inmiddels wel langzaam verschuiving in. Vrouwen moeten die verschuiving zelf mogelijk maken. Wacht niet tot er een kans voorbijkomt, maar creëer hem zelf.

Nieuwsgierig?

Door de juiste virtuele en menselijke professionals slim te combineren, is het vandaag de dag mogelijk om bij een bedrijfsovername of fusie een aanzienlijke kostenreductie te realiseren. Wil je daar graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Volgende keer gaat Marije in gesprek met Martika Jonk, M&A advocaat en lid van drie raden van commissarissen, over M&A en hoe zij de rol van vrouwen daarin ervaart. Niets daarvan missen? Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!