De wereld wordt steeds meer gedreven door technologie. Hoewel menig advocaat daar anders over denkt, is de juridische dienstverlening geen uitzondering. Bij the ROOM zijn we ervan overtuigd dat technologie een essentiële rol speelt in de toekomst van legal. Natuurlijk is menselijke expertise onmisbaar, maar dan voor het écht interessante werk. In deze blog onderzoekt Otto Wilten, eigenaar van the ROOM, wat de synergie tussen legal tech en menselijke vaardigheden je kan opbrengen.

De juiste combinatie van twee vormen van intelligentie

Marije schreef eerder al in haar blog dat een slimme advocaat legal tech niet kan negeren. Door technologie te integreren in je juridische processen, kan ook jouw advocatenkantoor een nieuw niveau van efficiëntie bereiken. Als je AI inzet voor het geestdodende uitzoekwerk en repetitieve taken, kun jij je richten op de complexe – lees: leuke – vraagstukken die menselijke inzichten vereisen. Door kunstmatige intelligentie te combineren met jouw eigen slimme, strategische inzicht kom je een stuk verder.

De menselijke toets blijft onmisbaar

Het zal niemand verbazen dat wij groot fan zijn van technologie en vinden dat de impact ervan binnen de juridische dienstverlening nog zwaar wordt onderschat. Maar het is nog steeds zo dat alleen advocaten van vlees en bloed empathie kunnen tonen, begrijpen wat de unieke context van elk geval is en écht creatieve oplossingen kunnen bedenken. Menselijke expertise en inzicht blijven van onschatbare waarde bij het nemen van cruciale beslissingen en het leveren van hoogwaardige diensten.

Technologie is een stuk efficiënter

Hoe slim, creatief en empathisch wij mensen zijn, we zijn wel een beetje sloom, als je het vergelijkt met technologie. Voor wie denkt een meestersamenvatter te zijn: AI kan het beter. Zeker weten. Natuurlijk zijn er altijd mensen die dat niet geloven, dus namen wij de proef op de som. In een duediligence-traject lieten we zes stagiair-advocaten én AI een stapel contracten samenvatten. Een tijdswinst van ruim tien weken. Tien weken waarin je heel veel slimme, creatieve en empathische mensendingen kunt doen. Ik zou het wel weten…

‘n Beetje dom of superslim? De keuze is aan jou

Legal tech is een intrigerend domein voor advocatenkantoren. We snappen de initiële aarzeling, maar tijden veranderen. Het negeren van technologie kan weleens een gemiste kans blijken te zijn. Blijf je nee zeggen tegen AI, is dat niet alleen behoorlijk dom, het kost je ook geld en schaadt je bedrijf én de toekomst ervan. Innoveren of achterblijven? De beslissing ligt bij jou.”

Klaar voor de toekomst?

Bij the ROOM begrijpen we dat legal tech een onmisbaar onderdeel is van de toekomst van de juridische wereld. Onze oplossingen combineren technologie en expertise om advocatenkantoren te helpen bij elke stap van het proces. Wil je meer weten over legal tech en hoe het jouw kantoor kan transformeren?  Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van jouw due diligence-proces of volg onze LinkedIn-pagina.