‘Zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde creëren, groei en winstmaximalisatie nastreven, zoveel mogelijk risico uitsluiten en als het even kan vervroegd met pensioen. Dat zijn in een notendop de doelen die een CEO of CFO van een corporate nastreeft.’ Aan het woord is Otto Wilten, partner bij the ROOM, een toonaangevend bedrijf dat in staat is om in een mum van tijd documenten te verwerken en deze te verrijken met meta-data. Door inzet van hun slimme legal software zijn ze ook in staat om te classificeren en de belangrijkste risico’s te analyseren. ‘Onze artificial intelligence-software is een middel, het doel is bedrijfsovernameprocessen efficiënter, sneller en accurater te laten verlopen zodat het bedrijf dat in transitie zit zich volledig kan blijven focussen op de core business. Wij helpen vooral grote, internationaal georiënteerde bedrijven en faciliteren het hele M&A proces. Feitelijk zitten we naast de directie, en fungeren we tegelijkertijd als een soort spin in het web.

Diepgaande analyse

Zo scannen en analyseren we bijvoorbeeld alle contracten die op een CEO of CFO afkomen, en zetten we voor de betrokken adviseurs, alvast spreekwoordelijk rode kruizen of juiste groene go’s in een contract. Dat helpt de betrokken adviseurs, zoals advocaten, juristen en fiscalisten om in minder tijd snel een gedegen advies te geven. Uiteraard zijn we ook leverancier van data room processen in het kader van due dilligence. In fusies en overnames en in de accountancy is er, onder meer bij een bedrijfsovername, altijd boekenonderzoek nodig. Wij bereiden de dataroom voor. Zoals waarschijnlijk wel bekend is dat de virtuele ruimte waar alle info beschikbaar wordt gemaakt voor het boekenonderzoek van het bedrijf dat verkocht wordt. En wij begeleiden het transactieproces zoals het opstellen, beoordelen en onderhandelen van transactiedocumentatie (SPA, aandeelhoudersovereenkomst en managementovereenkomst) van de target. Vaak is tijdelijk behoefte aan interne, juridische ondersteuning, capaciteit en diepgaande kennis.

Strategisch partner met pragmatische aanpak

Wij helpen bedrijven vanuit een pragmatische en tegelijkertijd strategische insteek, altijd vanuit een diepgaand professionaliteitsniveau. Zo’n data room is overigens onderdeel van dit proces, alle betrokken partijen, waaronder ook banken gebruiken deze virtuele ruimte. Als wij de data room vullen, en de relevante info met de juiste partijen delen, dan zorgen we er in basis voor dat het hele proces efficiënter verloopt. Groot voordeel is ook dat de target alles maar één keer hoeft te verstrekken, erg prettig voor bijvoorbeeld de HR-professional die hier meestal mee belast is. Want dat komt er ‘gewoon’ maar even bij naast alle dagelijkse werkzaamheden. Zie de data room als een soort zakelijke dropbox: één die uiterst veilig is, over track- en-trace beschikt en specifieke rechten kan geven op folderniveau. Ook is het mogelijk om, zolang je als verkopend bedrijf met meerdere potentiële kopers praat, bepaalde onderdelen van documenten af te schermen. Je wilt immers niet meteen alles delen.’Wij kunnen als oplossing hiervoor ook bedrijfsgevoelige informatie blacklinen (zwart maken) met een slimme tool.’ Aan het einde van het traject, dan maken we deze data weer leesbaar’, besluit Otto.

Neem contact op

The Room zet in op het aanbieden van een totaalpakket, zodat je als CEO of CFO sneller en gemakkelijker antwoord kunt geven op je dagelijkse uitdagingen. Van het vergroten van aandeelhouderswaarde tot processen efficiënter maken. Van onderzoeken waar binnen het bedrijf je nog kosten kunt reduceren tot hoe je voorkomt dat er eindeloze advieskosten ontstaan. En van het zo soepel mogelijk laten verlopen van het gehele M&A proces tot het houden van controle. Wij zijn er als strategisch én ervaren business partner. Verder praten over dit belangrijke thema? Neem contact met ons op.