Het boek ‘The Future of the Professions’ van vader en zoon Susskind voorspelde jaren geleden al de ondergang van de advocatuur. Technologie zou de professie overbodig maken. Met de huidige buzz rondom kunstmatige intelligentie, lijkt deze dreiging dichterbij dan ooit. Maar hoewel beide heren Susskind niet de minsten zijn, durft Otto Wilten, eigenaar van the ROOM, het waarheidsgehalte van hun voorspelling sterk in twijfel te trekken. In deze blog legt hij uit waarom AI een kans is, ook binnen legal.
De ondergang van de advocatuur?
Het is inmiddels alweer acht jaar geleden dat ik het boek ‘The Future of the Professions’ van Richard Susskind en Daniel Susskind voor het eerst las. Dit boek voorspelt de ondergang van beroepen zoals artsen, leraren, geestelijken en… jawel: advocaten. Het legt uit hoe slimme technologie – zoals kunstmatige intelligentie – dergelijke specialisten overbodig maakt. Volgens Oxford University Press was dit het eerste boek dat de toekomstbestendigheid van bepaalde beroepen in twijfel trok. Ik vond het toen al een interessant boek en het is niet voor niets vorig jaar opnieuw uitgebracht. Dat technologie de traditionele juridische praktijk transformeert, kan dus voor niemand meer nieuws zijn. Maar persoonlijk vind ik al die weerstand tegen kunstmatige intelligentie binnen de juridische branche een gemiste kans!
Keer op keer door dezelfde hoepel springen
Zo sprak ik onlangs een bedrijfsjurist bij een groot bouwbedrijf. We raakten aan de praat over de draak die aanbesteding heet. Aanbestedingsprocedures zijn standaardprocedures. Met een paar minimale aanpassingen, moet je keer op keer hetzelfde werk doen. Werd deze bedrijfsjurist daar blij van? Nee. Was dat waarom hij voor het vak had gekozen? Nee. Zie hier de potentie van AI. Een goed AI-model kan je helpen bij het sneller beoordelen van aanbestedingsdossiers. Als je het model de nodige training geeft, kan het je perfect helpen bij het snel inzichtelijk maken van hetgeen is opgenomen in het aanbestedingsdossier en of dat voldoet aan de vereisten en wensen zoals die zijn geformuleerd binnen jouw organisatie. AI doet dus het gros van het leeswerk. Op basis van het snelle door AI gegenereerde inzicht, kun jij vele malen sneller je oordeel vormen en een gedegen beslissing nemen of hetgeen dat is opgenomen in het aanbestedingsdossier aanvaardbaar. Dat is een stuk interessanter dan elke keer weer door hetzelfde hoepeltje te springen.
De kracht van technologie
En dit is nog maar één voorbeeld. Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om met één druk op de knop tientallen jaren aan jurisprudentie te doorzoeken en de meest relevante precedenten te vinden. Dit betekent niet dat menselijke expertise overbodig wordt, maar het wordt versterkt door de kracht van technologie. Het stelt je in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.
Toekomstgericht denken
Bij the ROOM geloven we heilig in een toekomst waarin technologie en menselijke vaardigheden elkaar aanvullen en versterken. Nee, machines die mensen volledig vervangen, daar geloven we niet in. Technologie die ons helpt om meer voor elkaar te krijgen in minder tijd? Jazeker! Legal tech is geen toekomstmuziek meer. Waarom wachten tot een ander je voorbijsnelt?
Klaar voor de toekomst?
Bij the ROOM begrijpen we dat legal tech een onmisbaar onderdeel is van de toekomst van de juridische wereld. Onze oplossingen combineren technologie en expertise om advocatenkantoren te helpen bij elke stap van het proces. Wil je meer weten over legal tech en hoe het jouw kantoor kan transformeren? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!
Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van jouw due diligence-proces of volg onze LinkedIn-pagina.