Een verkoop, fusie of bedrijfsovername. Ongeacht met welk transactieproces je bedrijf te maken heeft, de uitdaging is altijd om zo’n proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Je wilt immers dat je onderneming aan het eind van de rit zoveel mogelijk waard is. Naast het optimaal inzetten van het eigen menselijk kapitaal binnen het bedrijf is artificial intelligence (AI)-software een belangrijk middel om deze doelstelling te behalen.

Bouw een stevig fundament

Het vormgeven van een succesvol M&A proces is als het bouwen van een huis. Om dit proces succesvol te laten verlopen, is het bouwen van een stevig fundament een eerste vereiste. Een wezenlijke bouwsteen van het verkoopproces is het vroegtijdig inrichten van een virtuele dataroom (VDR): een beveiligde cloudomgeving waarin alle documenten zijn opgeslagen die van belang zijn voor het verkoopproces. “Het is belangrijk om alle binnen je bedrijf aanwezige resources zo efficiënt mogelijk in te zetten, zodat medewerkers zoveel mogelijk blijven doen wat ze moeten doen. Met het oog op een maximale verkoopwaarde moet je je als target namelijk blijven focussen op je core business. Anders gezegd: je wilt je omzet zo hoog mogelijk houden en je kosten zo laag mogelijk. Zo voorkom je dat de afgesproken verkoopprijs onder druk komt te staan”, verduidelijkt Otto.

Het beste uit twee werelden

Om alles rondom de bedrijfsovername goed geregeld te krijgen, adviseert Otto om van meet af aan de professionele hulp in te roepen van een expert zoals bijvoorbeeld the ROOM. “Als target wil je immers niet dat zo’n transactietraject zich eindeloos lang voortsleept. Door daarbij ook nog artificial intelligence (AI)-software toe te passen, creëer je een stevige basis voor een snelle en accurate bedrijfsovername. Wij combineren als het ware het beste uit twee werelden: die van de mens enerzijds en kunstmatige intelligentie anderzijds. Die ijzersterke combinatie geeft snelle en betrouwbare resultaten waar je op een praktisch manier mee verder kunt. Zo zijn wij dankzij onze slimme legal software in staat om grote hoeveelheden contracten snel te analyseren. Niet alleen wordt de hoeveelheid tijd en dus de kosten van de juridisch adviseurs daardoor enorm ontlast, ook komen de kansen en risico’s van contracten zo feilloos aan het licht. Want juist tijdens een verkoopproces komen bepaalde details in contracten, die voorheen van weinig relevantie leken, plots onder een vergrootglas te liggen. Daarom is het goed om al in een vroegtijdig stadium inzicht te hebben in de juridische risico’s en potenties van contracten. Dit stelt je in staat om op voorhand actie te ondernemen op deze risico’s”

Meer weten?

Hoe zorg ik voor een efficiënt verkoopproces? Ook nu, in deze bijzondere tijd waarin corona een hoofdrol speelt bij alle beslissingen die we nemen. Binnen M&A-processen zijn efficiëntie en effectiviteit altijd al enorm belangrijk. Maar juist in deze tijd vergen deze aspecten nog wat extra aandacht. Wij kunnen ons voorstellen dat je er na het lezen van dit blog nog méér over wilt weten. Neem dan contact met ons op.