De Zuidas is al jarenlang het financiële en juridische bolwerk van Amsterdam. Snelle jongens – en hier en daar een verdwaalde vrouw – die hard knokken om zo hoog mogelijk op de apenrots te komen. Een toekomstbestendige situatie, of is de Zuidas toe aan een flinke verandering? In deze blog vertelt Marije van Akkerveeken, CEO van The Room, hoe zij denkt dat de Amsterdamse Zuidas eruit zal zien in het jaar 2030.

De Zuidas vandaag de dag

Zeg je Zuidas, dan zeg je advocatenkantoor. In het zakelijke en juridische hart van Nederland zijn talloze gerenommeerde advocatenkantoren gevestigd. Zaken worden opgelost met het hoofd en vooral niet met het hart, lezen we in FD. Wie zich kwetsbaar opstelt, wordt niet serieus genomen en ook qua diversiteit en inclusiviteit is een stevige inhaalslag nodig.

De Zuidas in 2030: diverser en inclusiever

Hoe traditioneel het er momenteel ook nog aan toe gaat, ook de Zuidas zal veranderen. Daar ben ik heilig van overtuigd, zelfs zonder glazen bol. In 2030 zal de Zuidas een plek zijn waar traditionele advocatenkantoren een transformatie hebben ondergaan. De optocht van strakke pakken zal plaatsmaken voor een diverser en inclusiever straatbeeld. De zwarte veterschoenen lopen samen op met de kleurrijke sneakers en zijn op hetzelfde niveau met de business bezig. De wedstrijd wie het laatste lampje uitdoet, is uitgespeeld. Het nieuwe advocatenkantoor zal gedreven worden door een hoger doel, waarbij de focus verschuift van winst voor partners naar het opbouwen van een erfenis voor de toekomst.

De opkomst van technologie

Een andere belangrijke verschuiving die we kunnen verwachten, is het gebruik van technologie. Natuurlijk blijft er ruimte voor het intelligente advieswerk. Immers, de gemiddelde legal expert schaakt regelmatig op vier borden en dat redt een kop vol eentjes en nullen voorlopig nog niet – hoe goed je hen ook opleidt. In 2030 lopen er vooral veel mensen op de Zuidas die creatief kunnen denken en veel mensenkennis hebben. Maar hun manier van informatie verzamelen gaat absoluut veranderen. Daar zie ik wél een glansrol voor AI weggelegd.

Horizontale structuur

Gedegen juridische kennis zal dus hand in hand gaan met enerzijds een bredere expertise in technologie en anderzijds een gevoel voor menselijke interactie. Het pyramidemodel zal plaatsmaken voor een meer horizontale structuur, waarin samenwerking en diversiteit centraal staan. Junioren blijven zeker nodig, omdat je altijd weer nieuwe talenten nodig hebt die het vak verstaan. Menselijke expertise en inzicht zijn onvervangbaar. Het gaat tenslotte niet alleen om het leveren van juridisch advies, maar ook om het opbouwen van langdurige relaties en waarde voor klanten. En daar heb je dan toch echt weer een mens van vlees en bloed voor nodig. Ook in 2030.

Is jouw kantoor klaar voor de toekomst?

Door technologie en menselijke professionals slim te combineren, is het vandaag de dag al mogelijk om bij een M&A-traject een aanzienlijke kostenreductie te realiseren. Wil je daar graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!

Wel nieuwsgierig, maar nog geen concreet vraagstuk? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse mailing met nuttig tips over het verbeteren van bijvoorbeeld jouw due diligence-proces of volg onze LinkedIn-pagina.