Je onderneming staat op het punt te worden overgenomen of te fuseren. Daarbij stel je alles in het werk om voor de aandeelhouders een zo goed mogelijke verkoopprijs te realiseren. Zo’n bedrijfsovername is echter geen sinecure. Om zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde te creëren, is het dan ook zaak om veelvoorkomende valkuilen te vermijden en alles rondom het verkoopproces zo efficiënt mogelijk in te richten.

Blijf focussen op core business

Voor een target die middenin een bedrijfsovername zit, bestaat het gevaar om te veel tijd en energie in zo’n complex proces te steken. En dat terwijl het juist in zo’n fase van cruciaal belang is om je als bedrijf te blijven focussen op je corebusiness. “Want als je niet meer je volledige aandacht richt op je kernactiviteiten laat je hoe dan ook steken vallen. Dat heeft een negatieve invloed op je bedrijfsresultaten, daarmee ben je aandeelhouders uiteraard niet van dienst”, zegt Otto Wilten, partner bij the ROOM, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het efficiënter, sneller en accurater laten verlopen van M&A processen. Hij verduidelijkt welke gevolgen deze veelvoorkomende valkuil in de praktijk kan hebben: “Stel, je hebt de verkoopprijs al vastgesteld en de verkoop is al zo goed als rond. Maar wanneer je omzet ineens aanzienlijk terugloopt, zal de waarde van je bedrijf in de ogen van de koper lager zijn en beginnen de onderhandelingen weer helemaal opnieuw. Of er treden garanties in waardoor alsnog een lagere prijs wordt betaald In zo’n ongewenste situatie wil je als target natuurlijk niet terechtkomen.”

Virtuele dataroom

Volgens Otto kan met deskundige ondersteuning van een strategische partner, zoals bijvoorbeeld the ROOM, een target tijdens een overnameproces blijven werken aan zijn groei. “Wij zorgen er bij een overname of andere transactie voor dat een target de aanwezige resources binnen het bedrijf, zoals kennis, zo efficiënt mogelijk inzet. Met behulp van slimme legal software, waarmee het mogelijk is om in een mum van tijd due diligence-onderzoeken uit te voeren, kan bovendien maar liefst 40 procent op advocaatkosten worden bespaard. Ook het faciliteren van het gehele M&A-proces nemen wij uit handen. Dat doen wij onder meer door het inrichten van een dataroom: een virtuele ruimte waarin alle relevante info voor alle bij de verkoop betrokken partijen beschikbaar wordt gemaakt. Deze dataroom draagt wezenlijk bij aan een efficiënter verloop van het hele bedrijfsovernameproces.”

Vergroot je aandeelhouderswaarde

Heeft zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde creëren ook je hoogste prioriteit? Neem dan contact op. Wij helpen je graag met onze diepgaande kennis.