[vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Brexit zal de fusie- en overnamewereld veranderen. Door de onduidelijkheid over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, bestaat onzekerheid over de juridische risico’s die zich voor kunnen doen tijdens of na een transactie. Start jij een transactie die pas ná de Brexit geclosed wordt? Dan zijn dit de juridische risico’s waar je vanaf nu rekening mee moet houden tijdens het due diligence-proces.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Due Diligence na de Brexit

[/vc_column_text][vc_column_text]Puur contractueel gezien, heeft de Brexit weinig juridische impact op een transactie. Aandelenovereenkomsten (SPA’s) en asset-deal contracten (APA’s) worden voornamelijk beheerst door nationale, niet EU-gereguleerde wetgeving. Treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, dan beïnvloedt dit de deal niet of nauwelijks. Wat wél aanzienlijk verandert, is de scope van het due diligence-onderzoek.[/vc_column_text][vc_column_text]

De impact van juridische risico’s zal in de meeste gevallen afhankelijk zijn van de manier waarop de Brexit uiteindelijk vorm krijgt. Worden specifieke afspraken vastgelegd over een legal topic of doet zich toch de no-deal situatie voor? Vanwege deze onduidelijkheid, en de kans dat er dubbele wettelijke vereisten van toepassing zijn bij een transactie met een Britse partij, doe je er verstandig aan tijdig de mogelijke juridische risico’s op een rijtje te zetten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Registratie van intellectueel eigendom

[/vc_column_text][vc_column_text]

Je nieuw overgenomen registratie van intellectueel eigendom kan na de Brexit niet meer geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk. Om het intellectueel eigendomsrecht ook ná de transactie te behouden moet je patent of octrooi niet alleen geregistreerd zijn bij het Europees Merkenbureau, maar ook bij een Britse variant hiervan. Met name voor grote ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van hun intellectueel eigendom, is het verstandig bij het due diligence-onderzoek extra aandacht te besteden aan de geografische reikwijdte.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

Besteed extra aandacht aan geografische reikwijdte.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Werk- en verblijfsvergunningen voor internationale werknemers

[/vc_column_text][vc_column_text]

Corporates die regelmatig werknemers uitzenden voor internationale opdrachten, moeten rekening houden met de kans dat voor deze werknemers ná de Brexit een werk- of verblijfsvergunning vereist is. Daarnaast kan de Brexit ertoe leiden dat de werknemers uit een EU-lidstaat die in het Verenigd Koninkrijk een opdracht uitvoeren, geconfronteerd worden met dubbele sociale zekerheidsbijdragen. De Europese verordening die ervoor zorgt dat je enkel belastingplichtig bent in het land waar je werkt, kan door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk namelijk komen te vervallen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Material Adverse Change-clausule

[/vc_column_text][vc_column_text]

Een ander juridisch onderwerp wat extra aandacht nodig heeft in het kader van de Brexit, is de zogenoemde “Material Adverse Change-clausule”. Bevatten je materiële contracten een Material Adverse Change-clausule? Dan stelt dit (één van) de partijen in staat het contract te beëindigen, wanneer omstandigheden die relevant zijn voor het contract, drastisch zijn gewijzigd. Afhankelijk van de exacte definitie in de overeenkomst, is er discussie mogelijk over of de Brexit een dergelijke ingrijpende verandering is. Het risico hierbij is dat de tegenpartij van de overeenkomst wegloopt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Nog meer risico’s

[/vc_column_text][vc_column_text]

Het beginsel van de “overgang van ondernemingen”, voor de automatische overgang van werknemers bij activatransacties, is mogelijk niet langer van toepassing bij een transactie met een Britse target.

Fusies en overnames zijn in Europa vaak gebaseerd op Britse wetgeving. Na de Brexit is het misschien niet zinvol om een transactie, zonder betrokkenheid van een Britse partij, te onderwerpen aan deze wetgeving en te kiezen voor een jurisdictie in het Verenigd Koninkrijk. De Britse rechtbank is na de Brexit niet langer gebonden aan de jurisprudentie van het Hof van Justitie. De uitkomst van een juridisch geschil wordt daardoor onzeker.

Contractuele clausules die territoriale beperkingen en concurrentiebedingen met betrekking tot de Europese Unie bevatten, zijn niet langer van toepassing op partijen in het Verenigd Koninkrijk. Dit is tevens een onderwerp wat uitgebreid aan bod moet komen bij het due diligence-onderzoek.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

De Britse rechtbank is na de Brexit niet langer gebonden aan de jurisprudentie van het Hof van Justitie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_column_text]

Voorbereiding is het halve werk

[/vc_column_text][vc_column_text]

De impact van deze juridische risico’s is afhankelijk van de definitieve afspraken die worden gemaakt bij de Brexit. Hoewel het nog enige tijd duurt voordat er meer duidelijkheid is, is het verstandig om de risico’s zo veel als mogelijk in kaart te brengen. Deze inzichten verminderen risico’s bij een transactie en bieden je een sterkere onderhandelingspositie.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Zowel het uitvoeren van een uitgebreider due diligence-onderzoek, als het oplossen van de juridische risico’s, leveren veel extra tijd en kosten op. Wij helpen bij het snel inzichtelijk maken van deze potentiële risico’s met behulp van onze contractanalyse software. Zo leggen wij binnen no-time onze vinger op de pijnlijke plekken en kan jij direct aan de slag met het oplossen hiervan.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_column_text]Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op of vraag een eerste gratis scan aan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]