Bij bedrijfsverkopen, overnames en fusies is een goed due diligence-onderzoek essentieel. Zonder zo’n onderzoek kun je immers geen gedegen beslissingen nemen. Eén minpuntje: het is een delicaat en vooral ook langdurig proces. Tenzij je je juristen laat ondersteunen door kunstmatige intelligentie. In deze blog vertelt Lindy Kamphuis, Legal Transaction Manager bij The ROOM, hoe software het werk van juristen leuker maakt.

Software laat zich niet verslaan

Kunstmatige intelligentie maakt het due diligence-proces een stuk sneller en efficiënter, dat weten wij al jaren. Legal Wing, Nederlands’ advocatenkantoor zonder advocaten, nam de proef op de som. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam lieten zij een stapel contracten analyseren door zowel een groepje studenten als door hun speciale legal-tech-software. De studenten vonden het werk niet alleen dodelijk saai, ze analyseerden in een half uur per duo slechts twee contracten. Daarbij vonden ze gemiddeld twee clausules. De software analyseerde in zes minuten zestien contracten op maar liefst 25 clausules. Conclusie? Software laat zich niet verslaan en maakt het werk van juristen en advocaten een stuk leuker.

Tijdwinst bij due diligence-onderzoek binnen vastgoedsector

Natuurlijk past deze conclusie precies in ons straatje en ik begrijp dat je me niet zomaar op mijn blauwe ogen gelooft. Woonplatform Search Acumen deed onderzoek naar digitalisering van het due diligence-onderzoek binnen het vastgoed. En wat blijkt? Door digitalisering wordt de tijd die wordt besteed aan due diligence met vijftig procent teruggebracht. Zo kunnen bedrijven gemiddeld 115 werkuren per maand besparen. Andrew Lloyd, directeur van Search Acumen, roept de vastgoedsector dan ook op om zichzelf toekomstbestendig te maken met meer technologie-adoptie.

Focus op het vak

Met de inzet van kunstmatige intelligentie alleen, ben je er natuurlijk niet. Maar, zoals Marije eerder schreef, zorgt het er wel voor dat je je als bedrijfsjurist kunt richten op dat waarvoor je het vak ooit gekozen hebt: op strategisch niveau juridisch advies uitbrengen. Immers, geen enkele zichzelf respecterende jurist is het vak ingegaan om een oneindige stapel multomappen door te spitten.

Nieuwsgierig?

Door de juiste virtuele en menselijke professionals slim te combineren, is het vandaag de dag mogelijk om bij een M&A-traject een aanzienlijke kostenreductie te realiseren. Wil je daar graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. We kijken er naar uit om met je in gesprek te gaan!